брой 4 год.2009 22.VІ – 22.VIII издава Равнополската печатница у Дръмша



Празници у Дръмша:
Ењовден (24 юни) – Днеска се берат љековити билки, рано, рано.
Св. Панталей пътник – Днеска ората разпарават, дека щръкелите и ластовиците се събират за да одат на юг.
Св. Дева Мария (15 август) – Нойнио кръс се намира на ул. Борис ІІІ у Чаршия маала (срещу кметсвото)
Що са зборувáли и вервали старите óра:
Самоубийство
Разправят, дека самоубийството не йе чиста работа. За тèтова самоубиените, ги погребвáли вън от гробището. Даже имáло едно самоубиено дете на Венецо, дека така го погребáли.
Тéмия
Кога у сéлото имáло лош човек, óрата събирали камъње и ги туряли на едно местó около неговио дом. От тетеа камани ставали големи грамади – темии. Не било убáво теа камъње да ги ползват за строежи, оти требело да стои за помен.
¿Оти се изнася крс?
Не сите родове у Дръмша имат крс. Според бай Сандо (атеисто) тетакиви кръстове са имáли само тея родове, дека са пострадвáли от некаква болес или друго. Неговио род нема крс. Тея курбани се прават не само за берекет, а и като благодарност към Господ и светците, що са помогнáли.
Нéма да одиш вáмо!
Тетака често викат бабите на мънинките си унучета, оти ги е страх, да се не загубат. За това са измислúли и Навляците, и Самовилите.Навляко йе страшно животно – чудо, дека се крие по поляните зад горите. Навляко мое да йе пиле, куче или друго животно. То е големо и зло. Ето що разправя баба Роза Янакиева:
«Едно време ни плашеаа с навляци и ни казваа, да не одим овам, оти има навляци. Нощно време ни не пускаа, оти оди бела самовила на бел коњ с бела сабля оди.»

Дръмшенскио фотопоглед:



Баба Ера со своето творчество – тъкани килими и пана.



Новини и Съобщения:


Нащо селó си има и страница и у Facebook, дека мое секи да се пише почитател на арното ни село. Молиме секи, кой има интернет и знае нещо за обичаите, думите, историята, природата или каквото и да е свръзано со Дръмша да ни пише на vestidramshenski@gmail.com . За тея, дека немат интернет да ни остават писмо у пощата до “Вестник “ДРЪМШЕНСКА ГОРДОС” – главна редакция”. Пращайте ни също сички вести и новини, дека чете да публикуваме у нашио весник. ВСИЧКО ЙЕ БЕСПЛАТНО!

СКРЪБНА ВЕС: Умре Евлоги .......... на 1 април 2009. Он беше ветеран от войната и знаеше млого за Дръмша. Благодарение на него можаме да запишеме много народни прикаски, традиции и думи. Бог да го прóсти!

Издава Равнополската Печатница, Дръмша.Основ. и глав. ред.: Кр-Дж.-Иг. Рав.- Дийн. Контакти: vestidramshenski@gmail.com, или тел. 02:\958 33 75 НАПРАВЕТЕ СИ РЕКЛАМА БЕСПЛАТНО.
ИЗПРАЩАЙТЕ ДАРЕНИЯ ОТ 2 ЛВ. НА АДРЕС: Дръмшенска Гордост, п.к. 96, София 1680. ЗА РЕКЛАМА – дарение от 2.50лв.
ПРАЩАЙТЕ НОВИНИ НА ТОЯ АДРЕС! НАШИО САЙТ- http://dramshenskagordost.blogspot.com/

Няма коментари: